Flyg och bilresor gör stor skada på miljön

Nio av tio svenskar är enligt undersökningar både miljö- och klimatmedvetna, men samtidigt är skandinaver det folk som reser mest av alla i världen. Idag nöjer vi oss inte alltid med en charterdestination som ligger några timmars flygresor bort utan många föredrar att upptäcka resmål som ligger längre bort och det är inte ovanligt att resan tar uppåt tio-femton timmar. Att flygresor påverkar miljön negativt blundar vi för när det gäller våra utlandsresor.

Hur påverkar flygresor miljön och klimatet?

En resa tur och retur till exempelvis Sydostasien släpper ut lika mycket koldioxid som om du pendlar 20 kilometer per dag i ett helt år. Att göra kryssningar och åka med färjor är det enda som är värre än flyget, då dessa har dubbelt koldioxidutsläpp per kilometer. Flygen släpper även ut vattenånga och kväveoxider som på hög höjd påverkar klimatet. Vad kan vi då göra för att vara mer klimatsmarta även vid resor? Välj resmål på närmare håll. Upptäck tjusningen med tågresor. Istället för att åka till Las Vegas bara för att spela på enarmade banditer kan du spela på online casino. Vissa flygbolag har börjat använda biobränsle och genom att välja dem gör även du en insats för miljön.

Hoppa över bilresorna

Visste du att biltrafiken står för 20 % av Sveriges totala klimatutsläpp? Om vi alla kunde dra ner på bilåkandet skulle vi kunna minska problemet med övergödning av sjöar och hav. Sover du dåligt och känner dig stressad? Det kan vara resultatet av buller från trafiken. Hela 1,5 miljoner personer berörs av buller från trafiken som leder till sämre sömn och stress. Att minska biltrafiken är inte svårt, men vi måste alla bidra på vårt sätt. Vad kan du göra? Åk tåg, buss eller tunnelbana där det är möjligt. Att cykla är perfekt och då slipper du gå på gymmet på lunchen eller efter jobbet. Att göra bankärenden och beställa varor online för att slippa resor in till stan. Alla korta bilresor som du kan skippa helt är ett bidrag till bättre miljö. Samåkning är ett beprövat knep som sparar både på miljön och dina pengar.

Varifrån kommer din mat?

Varför väljer du ekologiskt odlad mat? Är det för din egen skull och din hälsa? Det är ett bra val. Vi måste dock också börja tänka på hur långt maten har fraktats. Långa transporter av vår mat betyder mer utsläpp av växthusgaser, främst koldioxid. Varför inte försöka hålla dig till produkter som har producerats inom en radie av 25 kilometer från ditt hem? Om du har möjlighet kan du köpa direkt från bonden för att vara säker på varifrån köttet eller grönsakerna kommer från.