Köttindustrin och dess miljöpåverkan

Är du en person som äter mycket kött? Visste du att stora mängder kött inte bara kan vara dåligt för vår hälsa, utan också är ett miljöhot? Köttkonsumtionen har länge ökat, samtidigt som vi i allt högre grad förstör jorden vi lever på – detta går mer hand i hand än vad du kanske har trott. Läs mer om det nedan och hur du kan göra för att äta mer miljövänligt.

Såhär påverkar köttindustrin- och konsumtionen vår miljö

1 kg nötkött utan ben orsakar cirka 23-29 kg växthusgaser. Sammanlagt står köttindustrin för nästan 15 % av det totala utsläppet av växthusgaser i världen. Det är dags att ändra på detta! Det är flera saker inom köttindustrin som är negativa för klimatet. Djurens foder är ett sådant. Framtagningen av proteinfoder till alla djur sker ofta på avskogad och ny mark, vilket innebär stora mängder kol som tidigare funnits i marken frigörs. Detta påverkar vår miljö negativt. På liknande sätt kan betesmarker till exempelvis nötkreatur påverka miljön.Ett annat exempel handlar om transport, som ju också orsakar utsläpp av växthusgaser. Det här är dock endast en liten del av hur köttundustrin påverkar miljön negativt. Faktum är boskapssektorn står för fler växthusgasutsläpp än olika sorters transporter, det vill säga inte bara inom köttindsutrin, gör tillsammans.

Börja äta mer vegetariskt

Om du vill vara med och minska köttkonsumtionen och därmed den negativa inverkan den har på miljön bör du börja äta mer vegetarisk mat. För många som har vuxit upp med att äta kött kan det här tyckas vara ett svårt steg att ta, men det behöver inte vara antingen eller. Genom att äta svenskproducerat kött (och gärna kyckling eller fisk) någon eller några dagar i veckan och satsa på vegetarisk mat veckans resterande dagar har du kommit långt. Byt ut köttet mot veganska protein så som bönor, i synnerhet sojabönor, linser, quinoa och frön, till exempel chiafrön och bovetefrön. För en vegetarisk kost (det vill säga som inkluderar ägg- och mejeriprodukter) är ägg och ostar, exempelvis halloumi, bra källor till protein också. Resten av måltiden kan du komponera på samma sätt som du skulle ha gjort tillsammans med en köttbit!

Det finns inga krav på att helt och hållet sluta äta kött. Att däremot dra ned på portionerna kött, och fundera på vilket sorts kött du äter och var det kommer ifrån är i stort sett ett måste om du vill försöka bli mer miljömedveten.